Почти месец след като подсъдимият по 18 обвинения милиардер и новоизпечен

...
Почти месец след като подсъдимият по 18 обвинения милиардер и новоизпечен
Коментари Харесай

Институциите мълчат в синхрон за ритона на Божков

Почти месец откакто подсъдимият по 18 обвинения милиардер и новоизпечен инфлуенсър Васил Божков осведоми, че един от ритоните в сбирката му е засечен на свободния пазар, управляващите не престават да мълчат в синхрон по отношение на антиката и нейното местоположение в държавните складове (или пък другаде). Според оповестените в интернет факсимилета от документи ритонът е законно платен за 600 000 $ от изложба в Лондон през 2019 година, по-малко от година преди обиските във Фондация " Тракия " и дома на Божков, и е конфискуван с протокол на 2 март т.г.

След като не съумя да получи съответни отговори за ритона от прокуратурата (говорителят на основния прокурор Сийка Милева тогава заяви " търсете информация от Министерството на културата " ) и шефа на НИМ (където конфискуваните от предприемача културни полезности би трябвало да се съхраняват в момента), " Сега " се обърна към министерството в писмен тип, с цел да получи отговори на няколко въпроса по Закона за достъп до социална информация. Очевидно в МК са мислили дълго, тъй като отговорът е изпратен в края на предвидения 14-дневен период, единствено с цел да прекара още няколко дни в системата на " Български пощи " - заради условието на ЗДОИ отказите да се връчват персонално против автограф или с противоположна квитанция. 

От отговора излиза наяве, че въпреки прокуратурата да препраща към МК, МК връща назад топката към нея. Достъп до информация по въпроси като " Къде се съхраняват в този момент културните полезности, конфискувани от офиса, лабораторията и дома на господин Божков? ", " Възможно ли е разказан и конфискуван на 2 март т.г. предмет да е напуснал хранилищата? " и " Какви са резултатите от инспекцията на сбирката с двумесечен период за осъществяване, стопанисвана от Фондация " Тракия ", която прокуратурата разпореди на МК при започване на февруари? " (срокът би трябвало да е изминал през април - б.р.) е отхвърлен по член 198 на Наказателно-процесуалния кодекс:  " Чл. 198. (1) Материалите по следствието не могат да се разгласяват без позволение на прокурора. "  

Доводите за това са, че отговорите на тези въпроси подлежат на инспекция в прокурорската кореспонденция и стартираното досъдебно произвеждане, т.е. информация за предметите от сбирката има право да дава единствено и само прокуратурата. 

А досъдебно произвеждане на Васил Божков е формирано още на 20 декември 2019 година, повече от месец преди да бъдат оповестени първите 7 обвинявания и да се развихри сагата с изземването на антиките в чували (или пък без чували, както настояват всички държавни институции). Половин година по-късно към сбирката към момента витаят прекалено много въпросителни, в това число какво, къде и по какъв начин се съхранява.

Неотдавна прокуратурата призна посредством публично известие, че " До момента са открити и конфискувани по планувания законов ред 3385 предмета, притежаващи признаци на движими културни полезности. " Държавното обвиняване удостовери и че продължава да изземва артефакти и до момента (което Божков отрече), както и че  " прогнозният брой на предметите с белези на културно-историческа полезност ще надвиши 10 000. " Къде ще намериш измежду тази " пещера на Али Баба ", както я назова шефът на Националния исторически музей Бони Петрунова, един сребърен ритон? Особено на фона на всички кревати, кюлчета и револвери, които излязоха на сцената в новата фаза на спектакъла.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР